A HIV vírus az az emberi immungyengeséget okozó vírus ennek két típusa ismert a a HIV1 és a HIV2 napjainkban gyakrabban találkozunk a HIV1 vírusnak a fertőzésével.

Na de mi ez és hogyan terjed?

Ez a fertőzés közvetlen kontaktus által terjed tehát a fertőzött személynek vérével, különböző váladékaival (ondóval, anyatejjel) és ezeknek a váladékoknak kell sérült nyálkahártyával vagy bőrfelülettel érintkeznie. Tehát a HIV vírust nem tudjuk elkapni egy kézfogással egy tüsszentés által nem tudjuk összeszedni a környezetünkben ezért mindig közvetlen kontaktus által lehet elkapni.

Milyen árulkodó jelek utalhatnak arra,hogy valaki HIV-vel fertőzött?

Amikor valaki HIV vírussal fertőződik akkor pár héten belül influenzához hasonló tünetei lesznek annyiban másak ezek a tünetek,hogy általában nyirokcsomó megnagyobbodással is jár párosulhat mellé hasmenés,bőrkiütéssel és egy héten belül ezek a tünetek maguktól elmúlnak. Ezt követően nagyon sokáig tünetmentes a beteg ez a tünetmentes időszak akár több évig extrém esetekben akár 10 évig is elhúzódhat azonban ebben az időszakban a vírus jelen van a szervezetünkben az immunválaszért felelős sejteket agresszívan pusztítja és nagyon gyorsan szaporodik.Tehát ebben az időszakban a HIV vírussal fertőzött személy már igen fertőző képes. Második periódusban amikor már a szervezet a védekezésre való képességét nagyrészt elveszíti különböző makacs megbetegedések jelenhetnek meg olyan megbetegedések jellemzőek amelyek általában nem fordulnak elő, olyan baktériumokkal történő fertőzés ami nem jellemző, megátalkodott gombás megfertőződések ami lehet hüvelyi , tüdő vagy szájüregen belüli jelenségek. Azonban ebben az időszakban is még valahogy elboldogul a szervezetünk a vírussal.

Következő stádium az AIDS ez a szerzett immunhiányos szindróma,amikor már nagyon súlyos halálos kórképek jelentkeznek jellemző a kaposi-szarkóma nevezetű daganat megjelenése igen súlyos TBC-s megbetegedések lehetnek. Ez az időszak nagyon gyakran halálhoz vezet.

Azt tudni kell,hogy az Aids mint legtöbb fertőző betegség minél korábban diagnosztizálásra és felismerésre kerül annál könnyebben gyógyítható.

A Csongrád Megyei Népegészségügy az év mindennapján ingyenes anonim szűréseket végez.

Részletes interjúnkat az alábbi hanganyagban hallhatják Dr. Bosnyákovits Tündétől a Csongrád Megyei Népegészségügy Főosztályának vezetőjétől.