Ez itt a Civil Hang Stúdió ifjúsági műsora a Tinik Hangja Esztivel és Tomival. Mostani adásunk arról fog szólni, hogy a mesék, amelyeket gyermekkorunkban nézünk vagy, hogyan is hatnak majd ki a későbbi énünkre.

Szinte mindenki nézett meséket gyermekkorában. Frakk, a macskák réme, Kérem a következőt, Pom pom meséi, Mézga család a Magyar népmesék vagy akár a Szilaj, Shrek, Madagaszkár, Mackótestvér és még sorolhatnánk.
Ismerősek ugye?
Az adás alatt különböző korosztálybeli embereket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a régi és a jelenkori mesékről egyaránt. A válaszadók szinte egésze a régi mesék mellett dönt.
De vajon miért van ez így?
Többek között fontos megjegyezni a tartalmait ezen meséknek. A hangsúlyt a barátság, család, emberség, tisztelet és a szeretet fontosságára fekteti. Ezeket állítja középpontba és egyaránt valódi értékek ként kezeli őket, amelyre vigyázni kell és meg kell őrizni ameddig csak lehetséges. Ezzel szemben egyöntetű a vélemény arról, hogy a mai meséknek nem sok tanító jellege van. Sok erőszakot tartalmaznak, továbbá néhánynak értelmét sem látják. Ezek alapján komoly korlátot kell szabni annak, hogy mit engedünk a gyermekünknek megnézni, hiszen arról is egybehangzó véleményt kaphatunk, hogy igenis nagy hatással van a gyermekekre a mese. Meghatározhatja a személyiségét és az érdeklődését is a későbbiekben egyaránt.
Szakértők véleménye szerint a szülők felelőssége, hogy mit néz a gyerek. Az egyes mesék eltiltásával csak a gyermek kíváncsiságát szítjuk fel, ezért talán jobb már az elején az örök klasszikusokat megismertetni velük, mint az Oroszlánkirály vagy a Micimackó.
Azonban fontos megemlíteni azt is, hogy jó hatást gyakorol a gyermekünkre ha nem csak a tv-ben látott mesékre épít a jövőben, hanem az esetlegesen éjszakánként mesekönyvből felolvasott történeteket is megjegyzi, hiszen azon túl, hogy fantázianövelő hatása is lehet a szókincset is remekül fejleszti, ami nem haszontalan a későbbiek során.

Részletesebb információkért a témával kapcsolatban és az interjús beszélgetésekért kattintson a lenti linkre!