Mostani adásunkban a beilleszkedési nehézségekről hallgathatunk meg egy beszélgetést Esztivel és SyMivel továbbá interjút is hallhatunk olyan diákoktól akik elmesélik, hogy ők hogyan illeszkedtek be az osztályközösségbe. Többek között szó lesz a közösségek fajtáiról, arról hogy hogyan segíthetünk egy újonnan érkezett diáktársunknak és a beilleszkedési zavarok kiváltó okairól.

Beilleszkedési zavarokról mindenki hallott már és sokan át is éltek már hasonlókat. Hogy mit is takar ez pontosan? Adott egy helyzet. Egy új osztályközösségbe való beilleszkedés lenne a cél. Nehéz egy olyan közösségbe beilleszkedni, amely már több éve együtt van és kívülálló ként ismeretlenül belecsöppen az ember. A lényeg a nyitottság és az alkalmazkodás lenne. Megtalálni a közös hangot az emberekkel. Természetesen ehhez szükség van az osztály vagyis a többi diák segítségére és támogatására egyaránt. Be kell tudni fogadni az újonnan érkezetteket és meg kell előzni azt hogy elzárkózzon a közösség elől. Ezt többféleképpen is elősegíthetjük. Például kezdeményezéssel. Fontos lehet hogy a közösség tegye meg az első lépést az új diák felé és hogy meg akarják ismerni. Közösség szinten nekik könnyebb lehet, mint annak aki akkor érkezett. Beszélgessünk vele, mutassuk meg neki az iskolát, meséljünk az osztályról és minél több közös programba fogadjuk be.

A közösségeknek több fajtája lehet. Például baráti közösség, társadalmi közösségek, korosztálybeli közösségek egyaránt léteznek. A 21. századi fiatalok jelentős részének nem okoz gondot egy másik idősebb generációba tartozó emberrel beszélgetésbe elegyedni.  Könnyen megtalálják a közös hangot ha mindkét fél kellőképpen rugalmasan kezeli a helyzetet. Itt az lenne a legfontosabb, hogy az idősebb generációba tartozó felek nyitottak legyenek az új dolgokra és a fiatalok lendületére és a fiataloknak pedig türelmesnek kell lenniük az idősebb embertársaikkal. Így kialakulhat egy összhang és kölcsönösen jó közösséget alkothatnak.

A beilleszkedési zavaroknak több oka is lehet. Például a családi szocializáció, a hova tartozás vagy a negatív családi normarendszer. Ezeknek leküzdésére szakorvosok és akár a családunk is segítségre lehet függően attól, hogy miről van szó.

A témáról részletesebben az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.