Ez itt a Civil Hang Stúdió BLENDE című közéleti műsora Vadász Jánossal.
A Dél-Alföld egy hatalmas összefüggő terület, mely egyike az ország hét statisztikai régiójának. Magába foglalja Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyéket. A régió központja a térség legnagyobb városa Szeged. Majdnem 1,5 millió ember lakik ebben a térségben, mely egyben megegyezik területileg a Dél-Alföld turisztikai régióval.

A TDM egy angol kifejezésből származó magyar tükörfordítású rövidítés melynek jelentése Turisztikai Desztináció Menedzsment. Számos helyen alakultak ilyen a magyar turizmus intézmény rendszerének átalakulását elősegítő csoportok. 2011. január 28-án az esztergomi alakuló ülésükön, ezek a külön működő egységek az összefogásról döntöttek így 16 magyar TDM szervezet összefogásából megszületett a TDMSZ a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség. Azóta a szervezetük tagjainak száma meghaladta az 50 főt és működésük során, olyan problémákra koncentráltak, mint a TDM szervezetek szakmai és érdekképviselete, az aktív szakmai közreműködés, a nemzetei marketing és turizmus politika, a turizmust érintő jogi és közgazdasági szabályozás kialakításában a TDM szemléletmód képviselete és terjesztése, valamint a nemzeti turisztikai szervekkel való együttműködés.

Hogy hogyan kapcsolódik össze a TDM és a Dél-alföldi régió?
A válasz Mórahalmon keresendő, ahol november 30. és december 2. között lezajlott a 16. országos TDM konferencia. Minden évben több országos konferenciát tartanak, ahol a szövetségbe tömörült tagok az ország minden tájáról összegyűlnek és szakmai előadások, pódiumbeszélgetések és egyéb fórumok keretein belül eszmét cserélnek a TDMSZ aktuális feladatairól, lehetőségeiről és jövőjéről. A TDMSZ tagja ként a mórahalmi TDM is pályázott a konferencia megrendezésére és nyert is. Így most a Dél-alföldi régió egy dinamikusan fejlődő településén került megrendezésre a szakmai találkozó.
Ha a Dél-Alföldre, mint turisztikai régióra gondolunk és a turizmus kapcsán elmerülünk kicsit mindhárom idősávban, akkor azt kell mondanunk, hogy a Dél-alföldi turizmusnak vannak múltbéli érdemei. Nosztalgiával nézünk a végtelen alföldi tájra, a sok helyen háborítatlan természetre, a pusztai romantika képei ott lapulnak mindenhol, szépek a magukat kinőtt és a kicsiben megmaradt mezővárosok és szép a vidék legmagasabb pontja a 174 m magas ólomhegy

A teljes adást az alábbi linkre kattintva meghallgathatja: