1999-ben ezen a napon mutatták be A világ második legjobb gitárosa című amerikai filmet.

Woody Allen az 1990-es években termékeny korszakát élte, főként vígjátékokkal kísérletezett. Olyan remek munkák kerültek ki a kezei közül mint Férjek és feleségek, a Lövések a Broadwayn, a Hatalmas Aphrodité és az Agyament Harry.

Ennek a korszakának a legkönnyedebb darabja A világ második legjobb gitárosa.

A film története szerint a harmincas években, miközben tombol a jazzkorszak Amerikában, egy férfi a világ második legjobb gitárosának tartja magát. Ő Emmet Ray. A valóban zseniális gitáros hóbortos egy figura: folyton részeg, nőket futtat, és kedvenc időtöltései a vonatok bámulása és a szeméttelepen való lövöldözés patkányokra. A züllött férfi számára egyetlen eszménykép létezik a világon: Django Reinhardt, a cigány származású gitárvirtuóz, aki szerinte a legjobb a világon és Emmet Ray már a közelsége hallatára elájul. A nagydumás, soha el nem hallgató Emmet világát egy néma lány zavarja össze, aki elsőkörben folyamatosan csak bánt, nem tud mit kezdeni a lány ragaszkodásával és a csenddel, mely körüllengi őt.

Woody Allen bravúros forgatókönyvében életet lehel egy általa kitalált figurába és úgy adja el, mintha a zenetörténet egy meghatározó figurája lett volna. Mindebbe úgy vágott bele, hogy a film kezdetén ő maga konferálja fel Emmet Rayt, majd a jazztörténet kiváló kutatói is segítségére sietnek kisebb-nagyobb cameók erejéig. A gitáros kitalált története az ő anekdótáikból elevenedik meg. Woody Allen magabiztosan alkotta meg a nárcisztikus, bunkó, alkoholista zenészlegenda imidzsét, forgatókönyve telis-tele van olyan humoros epizódokkal, melyek a főszereplő különböző szerencsétlenkedései nyomán alakulnak ki.

A főszereplő kiválasztása hibátlan volt. Sean Penn annyira jól hozza a figurát, hogy szó szerint minden gesztusa és megszólalása röhejesnek hat. A szerepet neki találták ki, és nem is okozott csalódást. A színész-rendezőnek igen termékeny korszaka volt a kilencvenes évek: számos díjat és jelölést begyűjtött olyan meghatározó alakításokkal, melyeket Carlito útja, a Ments meg Uram, az Életem szerelme, Az őrület határán és természetesen A világ második legjobb gitárosában nyújtott. Az igazi nagy díjak már a kétezres évek elején köszöntöttek rá, mikor olyan kiforrott alakításokat láthattunk tőle, mint a 21 gramm, A titokzatos folyó, a Milk és Az élet fája című filmekben hozott karakterei. De mint sokan mások ő is köszönhet egy emlékezetes szerepet Woody Allennek.