Ez itt a Civil Hang Stúdió BLENDE című közéleti magazin műsora Vadász Jánossal.

Napjainkban sok kérdés merül fel a migránsválsággal kapcsolatban. A médiában sokszor egymásnak ellentmondó információkkal találkozunk. Megkértük a Fresh Response Szerbia önkéntes csoport munkatársát, hogy mondja el tapasztalatait és élményeit arról, hogy milyen a határon dolgozni. A mai Blende közéleti magazinunkban Sonia Nandzik  a vendégünk, akivel Skypeon keresztül egy angol nyelvű interjút készítettünk Nagy Cintia tolmácsolásában, és aki kérdez Mórocz Sándor.

Melyik szervezetnél dolgozik? Kérem, mondjon róla néhány szót.

A Fresh Response nevű szervezetnél dolgozom. Ez egy önkéntesekből álló csoport, akik úgy döntöttek, hogy a segítségükre égetően szükségük van Szerbiában, hogy pontosabb legyek Észak-Szerbiában. 2016 júniusában alakultunk egy svájci csoportból indulva és mostanra már nem csak európai, hanem más országokból is vannak tagjaink például Amerikából is.
Mi három menekült táborban dolgozunk Észak-Szerbiában Szabadkán, ahol a fő táborunk van, Horgoson, ahol a tranzitzóna tábor van és Kelebián, ahol szintén egy félig hivatalos tranzitzóna tábor található.

Önkénteskedett már ezelőtt is? Ha igen, hol?

Igen dolgoztam korábban önkéntesként, de soha nem dolgoztam ezelőtt menekült válságban sújtotta helyzetben. Leginkább Lengyelországban és Brüsszelben ahol éltem, de nagyon sok kollégám dolgozott Görögországban és Libanonban is. Többségük oktatási programokban vett részt.

Van néhány hír a médiában, amit lehet hallani ezekről a területekről. Hogyan határozná meg százalékosan az ott lévők arányát? Mennyi férfi, nő, gyermek és idős ember található ott?

A határzónákban hivatalosan az ENSZ menekültügyi intézménye szerint, ha jól emlékszem 40% körüli gyermek található. A maradék a férfiak és a nők között oszlik meg kétharmad arányú férfi többséggel. Azt látjuk, hogy a gyermekek aránya nagyon magas, és ami még zavaróbb, hogy ők egyedül utaznak. Itt 15 év körüli fiúkról beszélünk, akik számára nagyon veszélyes átvergődni a Balkán útvonalon és mire eljutnak a határhoz sokszor több hónap vagy akár egy év is eltelik, mire elhagyják hazájukat…

További részletekért és a teljes interjúért kattintson az alábbi linkre: