2012-ben ezen a napon mutatták be a Skyfall című amerikai-angol filmet.

A Skyfall az évtizedek óta nagy sikerrel futó James Bond-sorozat immáron huszonharmadik részeként jelent meg. James Bondot már számos neves színész játszotta el, köztük Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és a legutóbbi szériában Daniel Craig. A kitalált brit titkosügynök karaktere már számos rendezőt megihletett és körülbelül indulása óta minden évben előrukkolt valaki egy James Bond kalanddal. Így vált a 007-es ügynök ikonná, filmes idézetgyűjteménnyé majd szép lassan hivatkozási alappá és olyan paródiafilmek célpontjává, mint a zseniális Austin Powers-sorozat.

A számos rendező egyet jelentett a különféle filmes és mondanivalóbeli látásmódokkal, ezért egy idő után a férfiszínészeknek presztízsnek számított Bond-filmben játszania, akár Bondot alakították akár a főellenségét. A nőknek pedig csábítóvá vált a Bond-lány szerepe. Aki elnyerte színésznőként Bond aktuális gonosz/jóságos szeretőjeként szerepét az biztos nagy hírverés boldog tulajdonosa lehetett.

A 23. epizód rendezését a méltán elhíresült Sam Mendes vállalta magára, aki az 1999-es évben indította filmes karrierjét a díjesőben részesült Amerikai szépséggel, majd megszilárdította magát a filmvilágban A kárhozat útjával, a Bőrnyakúakkal és A szabadság útjaival.

A Skyfall történetében nem más mint a többi Bond-film; akad egy nagy feladat, mely veszélyeztet vagy egy államérdeket vagy magát az ügynökséget aminek Bond dolgozik. Ebben az esetben az ügynökség lepleződik le és a főnöknek mentenie kell az ügynökeit. Bond siet a segítségére, hogy a problémát orvosolják, valamint fényt derítsenek arra a titokzatos támadóra, aki valamilyen személyes indokból indított háborút ellenük. Bond akcióba lendül és a feltűnés lehetősége nélkül próbálja felgöngyölíteni a szálakat, melyek eddigi egyik legnagyobb ellenfelével állítják szembe.

A filmet méltán választották az egyik legjobb Bond-mozinak. Minden megvan benne, mely az eddigi filmek védjegye volt és talán ebben először sikerült összhangba hozni a zenét, a mondanivalót, a cselekményt, a színészeket és a látványt.

A főcímdalt, mint az már megszokható volt a kor egyik nagy celebje adja elő, jelen esetben Adele, aki Oscart nyert a Skyfall főcímdalával, a film zenéjét a már több mint tucatszor Oscarra jelölt Thomas Newman szerezte, a cselekmény folyamatosan pörgős, de próbál mentes lenni az akciófilmek szokványos közhelyeitől, a színészek között olyanok tűnnek fel mint Judi Dench, aki annak idején a Szerelmes Shakespeare-ért nyert Oscart valamint Javier Bardem játssza a főgonoszt, aki a spanyol és mexikói filmeken kívül feltűnt a Coen-testvérek Nem vénnek való vidék című alkotásában is, melyben a filmtörténet egyik legemblematikusabb gonoszát alkotta meg.

A Skyfall két Oscar és két BAFTA-díjat nyert, köztük a legjobb brit film díját is. További 4 Oscar-jelölés birtokosa volt, köztük a zseniális operatőr Roger Deakins is izgulhatott a díjért, de mint eddig mindig lemaradt a díjról.

A 2008-as remekbeszabott, de a nagyközönség számára túl filozófikus Quantum csendje után a Skyfall visszatérést jelentett a régi trendhez, viszont újragondolt és a modern kor számára felhúzott változatban és ezt a tendenciát követte a 2015-ös A fantom visszatér is. Kíváncsian várjuk a következő darabot.