2002-ben ezen a napon mutatták be a 8 mérföld című amerikai filmet.

Az igen népszerű zenés filmek mára külön kasztot követeltek ki maguknak a vígjátékokon és drámákon belül, és eltávolodtak a musicaltől. A történetet nem zenés betétdalokban mondják el, hanem a zene és a betétdalok amolyan állandó háttérzöngeként vannak jelen, de mégis uralják a filmet és kijelölik valamilyen formában a főtémáját. A hasonló tematikájú filmek között a másik nagy csapásnyomot a táncos filmek taposták ki maguknak.

A hip-hop- és rapkultúra filmjei is saját utat kerestek a 90-es évektől kezdve. Az egyik első hasonló tematikájú film A kerületi srácok volt 1991-ben, majd több hasonló mozi követte. Ezekben már feltűntek a hip-hop kultúra ikonjai, olyanok mint Ice Cube vagy Tupac Shakur. Főként az afroamerikai szegénynegyedek világába betekintést engedő filmekről beszélhetünk, melyekben a szegénység, a megélhetési bűnözés, a bandaháborúk és a zene általi kitörési lehetőségek játszották a főszerepet.

A 8 mérföld szervesen illeszkedik ebbe a sorba.

Az akkorra már befutott rapper Eminem életrajzi filmje ez. Detroitban járunk az 1990-es évek végén. A rap ekkor még igencsak rétegzenének minősül, underground klubokban lépnek fel az előadők, főként színesbőrűek. Közülük próbál kitörni a fehér bőre miatt már alapjáraton hendikeppel induló Jimmy, akit Eminem formál meg. Alkoholista anyjával és kishúgával él egy lakókocsiban a 8 mérföld út szegények lakta részén. Egy gyárban melózik, ahogy a hozzá hasonló többi környékbeli fiatal is. A buszokon szakadt papírfecnikre ír dalszövegeket és egy helyi klubban próbál nevet szerezni magának, de nem sok sikert arat. Barátai lecsúszott figurák, akik esténként gengsztert játszanak az utcákon, a nyomort és a kilátástalanságot kisstílű bűntényekkel próbálják ellensúlyozni. Közben az utcákat rivális csapatok járják, akikkel gyakran összecsapnak Jimmyék. Ezután nyílik meg a lehetőség Jimmy számára, hogy rögzíthessen egy demot, amitől a kitörést reméli, de rá kell döbbennie, hogy a média világa legalább olyan mocskos, mint az utca csak másképpen adja elő magát.

A film hatalmas siker lett, utat nyitott végleg a hip-hop filmeknek, amiket már elismert a szakma is. A méltán elhíresült Lose Yourself című zárófőcímzene volt az első rapszám, mely Oscar-díjat nyert, megérdemelten. Eminemről pedig kiderült, hogy nemcsak a mikrofon mögött, de a vásznon is megállja a helyét. Meglepően őszintén és remekül hozza a karaktert, lejátszik mindenkit, még az anyját alakító igen rutinos Kim Basingert is.

A következő években számos hasonló film készült, Eminem korábbi patronáltja 50 cent is megcsinálta a saját életrajzi filmjét, már kevesebb sikerrel. De akadtak meglepően jó darabok is, mint a Nyomulj és nyerj!, melynek betétdala szintén Oscart ért, valamint a legutóbbi nagy dobás az Egyenesen Comptonból volt, 2015-ben, melyben olyan legendás rapikonokat idéznek meg mint Snoop Dogg, Dr. Dre, Ice Cube, Mc. Ren és Eazy-E.