2010-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Terhes Társaság című amerikai filmet.

A kétezres évek elején az amerikai vígjáték egy új irányt vett, mely nem volt addig sem ismeretlen, viszont kevesen vállalták be, mert könnyen a nevetség tárgyává válhatott egy-egy rendező hasonló film után. Ezt a lassacskán vaskosra hízó kasztot legkönnyebben úgy nevezhetnénk el, hogy “haver-filmek”. Egy bátor és a végtelenségig lökött alkotógárda lépett a színtérre és gátlástalanul forgatni kezdtek, úgy hogy folyamatosan támogatták is egymás mozijait, miközben vígjátékaik kasszát robbantottak, nem mentek el gagyiba, hanem általában sikerült rátenniük még egy lapáttal.

Ennek a mozgalomnak olyan résztvevői voltak, mint Judd Apatow, Seth Rogen, Greg Mottola, David Gordon Green, Nicholas Stoller, Evan Goldberg, Todd Phillips és az Oscar-díjas rendező Michel Gondry is, de nem szorosan ide csatlakozik Marc Webb 500 nap nyár című filmje és Jonathan Levine Fifti-fifti című alkotása.  

A színészek részéről Seth Rogen tekinthető az abszolút összekötő elemnek, mivel szinte mindegyik hasonló témájú filmben játszik kisebb vagy nagyobb szerepet. De az ilyen filmekből nőtte ki magát az azóta kétszeres Oscar-jelölt Jonah Hill és a szintén Oscar-jelölt James Franco.

A filmek sajátos varázsa, hogy mind a színészek, mind az alkotók részt vettek egymás munkájában, producerként, rendezőként, forgatókönyvíróként vagy egyszerűen baráti szívességből.

Todd Phillips 2000-ben futott be az azóta kultikussá vált Cool-túra című tinivígjátékkal, mely bátran kilépett az egyetemek és középiskolák világából és szövevényes road-moviet hozott ki a szokványos alapanyagból. 2003-ban készítette el az első “haver-filmjét” Sulihuligánok címmel, utána remakelte a Starky és Hutch című klasszikust, ő volt a Borat történetírója. Eddigi legnagyobb sikere a Másnaposok volt, mely a kétezres évek eddigi egyik legsikeresebb vígjátéka lett.

A Terhes társaság a hatodik nagyjátékfilmje.

Egy férfi hazafelé siet, hogy ott lehessen gyermeke születésekor. A repülőn találkozik egy félbolond, önjelölt színésszel, akinek hibájából mindkettejüket leszállítják. Együtt vágnak neki az útnak, autóstoppal egyik ismerőstől a másikig vergődve, miközben egyre kevesebb türelem van bennük egymás bolondériái iránt.

A főszerepet Robert Downey jr. játszotta, aki előtte ünnepelhette egyik nagy színészi visszatérését a Trópusi viharral. A másik főszereplő a hasonló vígjátékokból már közismertté vált Zach Galifianakis. Ketten jól működnek együtt a vásznon, kihozzák a kissé egyszerű történetből a maximumot.

Downey jr. közben a Sherlock Holmes Guy Ritchie-féle változataiban játszott főszerepet, melyért Golden Globe-díjat nyert, Galifianakis pedig jelentősebb mellékszerepet kapott Alejandro González Inárritu Birdman című remekművében.

Todd Phillips legutóbb a Haverok fegyverben című mozijával hódította meg a nagyvilágot, jövőbeli terveiről még túl sokat nem lehet tudni. A nagy “haver-filmes” társaság egyelőre bőszen hallgat, mostanában nem rukkoltak elő újabb őrült vígjátékkal, de bármi megtörténhet.