2006-ban ezen a napon mutatták be a mozik A tökéletes trükk című amerikai filmet.

Az ötödik és egyben egyik legkedveltebb filmje volt a mai napig a méltán elhíresült Christopher Nolannek.

Nolan 1998-ban robbant be a filmes világba Követés című furcsa, de sok helyütt díjazott alkotásával, majd a rendkívül csavaros és szétszabdalt történettel felépített Mementoval megdöbbentette a világot. A Memento a neo-noir és a pszichológiai thriller között lavírozik egy emlékeket megőrizni képtelen ember elméjében. Az első perctől fogva bizonytalan minden egyes képkocka, sosem tudni mit hagy meg nekünk a rendező információként. A Memento elmekirakósa egy csapásra filmtörténeti jelentőségű alkotássá vált.

5 évvel a Memento zajos sikere után fogott bele a Batman-széria újjáteremtésébe. A 2005-ös Batman-kezdődik egy olyan új szuperhősvilágot előlegzett meg, amit csak tökéletesített a következő két rész. A sötét lovag és A sötét lovag – Felemelkedés egyértelműen a szuperhősfilmek legjobbjai közé sorolhatók. Nolan a legtöbbször céltudatos és bátor szuperhős mítoszát a földig rombolta és Batman eddig nemigen ábrázolt emberi tette a középpontba. A vívódó szuperhős karaktere azóta számos hasonló filmben feltűnt.

2006-ban Nolannek ismét sikerült megdöbbentenie a világot. A filmben nem igazán feldolgozott bűvészvilágba kalauzolta a nézőjét. A középpontban két mutatványos küzdelme áll, akik a századforduló Londonjában keresik kenyerüket trükkjeikkel. Először segítik egymást, de a féltékenység szétválasztja őket és halálos ellenségek lesznek. Egy napon az egyikük bemutat egy trükköt, ami annyira tökéletes, hogy már valósnak látszik. A másik sértett fél ezért mindent megmozgat, hogy fölé kerekedjen. A pénz és idő nem akadály neki, de bármivel áll elő, a “tökéletes trükköt” nem tudja felülmúlni.

Nolan egyik legnagyobb erénye, hogy a történetet és a forgatókönyvet minden alkalommal zseniálisan, mérnöki pontossággal szerkeszti meg. Minden a helyén van, s bár filmjei epikus hosszúságúak a néző nem érzi mert minden perc izgalmas vagy éppen mélyen megindító és elgondolkodtató. A tökéletes trükk is ilyen, és mindezt kiegészítő a Nolan által mindig megkövetelt gyönyörű látványvilág és feszes tempójú vágás. Valamint A tökéletes trükk egyben a filmtörténet egyik leggyomorbavágóbb végkifejletével is büszkélkedhet, amely után nehezen tér magához a néző.

A tökéletes trükk után követezett A sötét lovag és a formabontó Eredet című film, melyben ismét az elme és főként az álmok törékeny világába húzta be a nézőt. Legutóbbi nagy alkotása a Csillagok között volt, mely egyből a XXI. század egyik legjobb sci-fi filmjévé vált, melynek erényei csak a 2001-Űrödüsszeiához voltak mérhetők.

Jövőre jelentkezik új filmjével, mely egy második világháborús akcióval dúsított dráma lesz, amire megint érdemes lesz odafigyelni.