2012-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik a Gengszterosztag című filmet.

Az 1930-as években sok új műfaj született, a klasszikus hollywoodi korszak az egyik fénykorát élte. Egyszerre tűnt fel a filmek három új kategóriája; a krimi, a thriller és a gengszter.

A gengszterfilm első nagy alkotása a Kis Cézár volt, nem sokkal később született meg a harmincas évek egyik legjobb gengszterfilmje, A sebhelyesarcú. A legendás alkotás a korszak egyik vitatott, de egyben elismert alkotása is volt. 1983-ban Brian de Palma rendezte újra a témát, átgondolva és átfogalmazva, a főszerepben Al Pacinoval. Az 1983-as A sebhelyesarcú a világon talán egyedüliként elérte, hogy a remake felülkerekedett az eredeti mozin.

Megszületésekor a gengszterfilm többnyire a napi eseményekből táplálkozott, hírekből, újságcikkekből és pletykákból. Az 1930-as években ugyanis a szesztilalom bőven szállított alapanyagot a filmekhez. Mindennaposak voltak az utcai összecsapások, leszámolások, a hatalmi harcok, melyeknek gyakran a civil lakosság is áldozatául esett.  Azóta a gengszter témái kicsit megváltoztak és a főszerephez a drogkereskedelem, a szervezetbűnözés, a prostitúció, az ember- és szervkereskedelem és a politikai üzelmekbe való beavatkozás jutott. Kiemelkedő rendezők futottak be ilyen filmekkel és sokuknak védjegyévé vált a stílus, mint Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Brian de Palma és Quentin Tarantino.

A 2012-es Gengszterosztag a múlt nagy hagyományaiból táplálkozó alkotás. Los Angelesben járunk abban a korban, amikor Mickey Cohen uralja a várost. Beceneve is hűen tükrözi hatalmát: ő “Los Angeles királya”. Mindenki retteg tőle, mindenki fizet neki, a keze pedig bárhová elér. Egy csapat rendőr mégis úgy dönt, hogy életük kockáztatásával is, de szembeszállnak a maffiafőnökkel. A feladat viszont rendkívül nehéz, mivel a volt bokszoló gengszterfőnök udvartartásába tartozik a fél rendőrség és a politikusok nagy része is.

A film hűen hozza a gengszerfilm legtöbb kliséjét, kicsit továbbgondolva a dolgokat. A sztárokkal megpakolt stábból mindenki hozza a tőle elvárt szintet, mégis a Gengszterosztag képtelen kilépni a nagy elődök árnyékából. Legtöbb pontján az Aki legyőzte Al Capone-re hajaz, de felismerhetők benne a Szigorúan bizalmas című klasszikus jegyei is, valamint Ryan Gosling karaktere egyik előző filmjére, a Drive-ra utal vissza egyértelműen.

A szórakozni, kikapcsolódni vágyóknak tökéletes alkotás, viszont a gengszterfilm iránt komolyabban érdeklődőkből valószínűleg szájhúzogatást fog kiváltani.