A natúr kozmetikumok iránt nagyon sokan érdeklődnek. Jelen korunkban nagyon sok allergiás, illetve bőrproblémával rendelkező ember van, és próbálnak természetes megoldáshoz nyúlni. A natúr kozmetikumok ehhez nyújtanak segítséget.

Aki nem rendelkezik ezekkel a problémákkal, könnyebben tudja megfelelő kordában tartani a bőrét – nem kell többféle kozmetikumot alkalmazni. Egy-egy kozmetikummal meg tudja azt valósítani, hogy puhább, jobb tónusú legyen a bőre – 8-10 féle helyett. Minden gyógynövénynek megvan a maga hatása.

Azok, akik natúr kozmetikumok gyártására adták a fejüket, próbálják figyelembe venni és úgy összeállítani a szappan repertoárjukat, hogy mindenki megtalálja magának a megfelelőt.

Komlósiné Kiss Klára természetes alapanyagokat – gyógynövényeket és illóolajokat használ a szappanai készítése során. Ilyen például a csipkebogyó őrlemény, rozmaring illóolaj, fahéj, narancs, vagy épp a levendula. A kakaótól kezdve a körömvirágig mindenféle növényi eredetű alapanyag megtalálható szappanaiban. A hivatalos útra való tekintettel, papírral rendelkező beszállítóktól veszi ezeket az alapanyagokat.

Egyre többen árulják különböző vásárokon a házilag készített kozmetikumaikat. A natúr kozmetikumok természetes alapanyagokból készülnek, és kémiai szintetikus anyagokat nem tartalmaznak. Ez már önmagában is problematikus, ugyanis a nátrium-hidroxid egy kémiai alapanyag. Jelen pillanatban még nem úgy állítják elő a szappanokat, mint annak idején, hogy a hamu vizes oldatából csinálták. Jelenleg nátrium-hidroxid vagy kálium-hidroxid alkalmazásával állítják elő – a szappan típusától függően. Az a szappan, amely pigmenteket is tartalmaz, már nem minősül natúr kozmetikumnak. A gyógynövény színe maga ad színt a szappannak – nem olyan erőteljes. A természetben találhatóak színezőanyagok, amelyek segítenek a szappan megszínezésében, azonban például a levendulás szappan nem lesz lila, csak abban az esetben, ha pigmentet raknak bele. Léteznek illóolajok és illatolajok (például banán, csokoládé, málna). Az illóolajakat az adott növényből állítják elő, míg az illatolajokat többféle anyagból,  vegyi úton.

Egy natúr kozmetikumnál nem az a fontos, hogy mennyire viszi magával az ember az illatot, hanem sokkal inkább az, hogy a komfortérzete jó legyen, amikor használja. Fontos, hogy megfelelő hatásokkal bírjon.