Elsöprő többségű nemleges szavazat, ám érvénytelen népszavazás. Melyik az erőteljesebb érzés egy kormánypárti politikus, egy térségi országgyűlési képviselő szemszögéből. A „NEM” szavazatok óriási túlsúlya, vagy a szavazás érvénytelensége? Hogyan lehet feloldani ezt az ambivalens helyzetet? Mit üzentek ezzel a választók a kormány felé, a politikai elitnek, a migránsoknak és nem utolsó sorban Brüsszel felé?

A népszavazás után mi a további forgatókönyv? Mi lesz, mi lehet az Unió véleménye, hozzáállása a jövőben? Változik ettől valami? Vagy csak változnia kellene? Ha más nem, azt a konzekvenciát levonják, hogy másfajta politikát kellene a humanitárius szempontok figyelembe vételével tanúsítaniuk az európai döntéshozóknak? Egyáltalán, meddig bírhatják még az újabb és újabb bevándorlók tömegét a leginkább érintett országok, Olaszország, Franciaország, Németország, a balkáni országok, Görögország?

Csupa kérdés, amelyre nem a válaszok jönnek, hanem újabb kérdések, sokszor már egymásra rakódva.

A legbosszantóbb az, hogy ezek a szerencsétlen sorsú menekültek is becsapott emberek. Még ha jobb életkörülmények is fogadják itt őket, mint szülőföldjükön, legyen az Afrikában, Szíriában, Pakisztánban vagy Afganisztánban, mégis túlzóan hamis képet kapnak az itteni, számukra paradicsomi állapotokról. Amit sokan el is hisznek.

A legszomorúbb pedig az, hogy sokan ezen is nyerészkednek. Azok, akik ezt elhitetik velük, és mindenki más, aki abban cinkos, hogy segítsék őket útjuk sikerében. Abban az útban, ami 90 százalékban a semmibe vezet. egy újabb frusztráló reménytelenségbe. Embercsempészek kísérik az útjukat útjuk elejétől, egészen annak a végéig.

A körülményeket, a történéseket semlegesen elemezni szinte lehetetlen. Minden mondatunkkal, minden gondolatunkkal állást foglalunk. Kétségtelen tény, napjaink egyik legkényesebb és legszomorúbb témájáról van szó. Ebben szövevényben többen próbáltak már rendet tenni. Most mi is megkíséreljük egy oldalról. Ebben Vadász János lesz segítségükre, vendégével, B. Nagy László országgyűlési képviselővel. A téma valószínűleg nem utoljára lesz e műsor terítékén.

Ez itt a Blende, a Panda Rádió Civil Hang Stúdiójának hetente jelentkező közéleti magazinja. A műsorvezető Vadász János.