1975-ben ezen a napon született Kate Winslet angol színésznő. Születésnapja alkalmából megemlékezünk eddigi legizgalmasabb filmjeiről.

1994-ben tűnt fel a filmvásznon Peter Jackson Mennyei teremtmények című filmjében, egy évvel később már Ang Lee drámájában, az Értelem és érzelemben, csillogtatta meg rendkívüli színészi képességeit. Ezen filmje el is hozta az első Oscar-jelölését és helyet foglalt magának a legjobb Jane Austen regényadaptációk között.

1997-ben James Cameron rá osztotta nagyszabású katasztrófafilmjének, a Titanicnak a főszerepét. Winslet remekül hozta a romantikus, tévelygő női főszerepet, újabb Oscar-jelöléssel gazdagodott, a film pedig sokáig minden idők egyik legsikeresebb mozis produkciója maradt.

A kétezres évek elején szerepelt a zseniális Sade márki játékaiban, a Szentek és álszentekben, az Iris – Egy csodálatos női elme című életrajzi drámában, a David Gale életében, és az Én, Pán Péterben. Ebből a korszakból a legjobb alakítása az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben volt, melyért szintén járt az Oscar-jelölés, a film pedig az énkérdés nyomában járó alkotások egyik etalonja lett.

2006-ban forgatta le az Apró titkok című drámát.

A rendező Todd Field volt, aki 2001-ben már készített hasonló témában egy mondhatni korszakalkotó filmet A hálószobában címmel. A hálószobában nagyon mélyen befurakodott az amerikai álom patyolatfehéren is mocskos világába, felbolygatta a kertvárosi Amerika romantikus illúzióit. A mozi végül öt fő kategóriában versenyzett az Oscarért és úgy vonult be a filmtörténetbe, mint a témát feldolgozó filmek egyik legmegrázóbbika.

Az Apró titkok hasonló témába vág bele. A helyszín egy csendes kertváros, ahol mindenki nagyon kedvesnek és aranyosnak tűnik, a megszokott házassági és életviteli problémákat már emlegetni sem kell, mert nyilvánvalóak. Semmi különös nem történik addig, amíg egy börtönből szabadult elítélt vissza nem tér az utcájába, ahol azelőtt lakott. A valójában halálosan rettegő és a börtönléttől meggyötört férfi az érdeklődés középpontjába kerül azonnal, a békésnek látszó polgárok megkezdik a boszorkányüldözést. Minden eszközzel megpróbálják ellehetetleníteni az idős anyjával élő, szellemi problémákkal küzdő férfi életét.

A filmben Kate Winslet egy boldogtalan, kiüresedett házasságban élő anyukát alakít, aki éppen akkor kezd viszonyba az egyik helyi apukával, mikor a rémnek kikiáltott börtönviselt felbukkan a városban.

Az Apró titkok egy hamisítatlan Todd Field-féle lemondó tabló az amerikai álomról. Nem csak arra kérdez rá, hogy létezik-e az amerikai álom manapság még, hanem arra is hogy volt-e egyáltalán valaha. Pesszimista végkicsengésű zárlata az emberi sorsok és életek megváltoztathatatlansága mellett tör pálcát, melyet nehéz elfogadnunk, de sok tekintetben érezzük, hogy igaza van.

Számos jelölés után Kate Wisnlet Oscar-csillaga 2009-ben ragyogott fel, A felolvasó című film főszerepéért vehette át a díjat. Ugyanebben az évben díjazták A szabadság útjai című filmért is, melyben az ötvenes évek amerikai kertvárosi háziasszonyának életét állította pengeélre. 2011-ben eljátszotta a Mildred Pierce főszerepét, melyért Emmy- és Golden Globe-díjban részesült.

Utoljára idén állt sorba az arany szoborért a Steve Jobs című filmjéért. A Golden Globe-ot hazavitte, de az Oscar elmaradt, viszont a rajongóknak nem kell aggódnia, egy olyan színésznőről van szó, aki még rengeteg érdekes filmet tudhat majd magáénak.