Magyarországon a fegyvertartást 2004 óta a XXIV. tv., továbbá az ugyanez évi 253/2014. kormányrendelet szabályozza, mely a lőszerekről és lőfegyverekről is rendelkezik. Ettől az időponttól változtak a flóbert fegyver tartási szabályai. Míg 2004 előtt engedély nélkül lehetett tartani ezeket az eszközöket, a fent említett kormányrendelet alapján ma már tűzfegyvernek minősülnek, és ennek megfelelően tartásuk engedélyköteles.

A fegyvertartási engedély szigorú szabályozás alá esik, csak céllövészet céljára adható ki. Az engedély kiadását szervezetek és magánszemélyek is kérelmezhetik a rendőrségtől. Magyarországon ma a rendőrség nyilvántartása szerint 270 ezer fegyver van magánkézben, ebből 11 ezer a flóbert fegyver.

A törvény, illetőleg kormányrendelet szabályozza továbbá, hogy csak olyan személy tarthat flóbert lőfegyvert aki betöltötte a 18. életévét, cselekvőképes, és büntetlen előélettel rendelkezik. Vannak olyan bűncselekményi kategóriák, amelyek elkövetőinek a szabályozás értelmében adható ki engedély.

A kiadott engedélyekről a rendőrség folyamatos nyilvántartást vezet, amelyben szerepelnek az engedélyes személyek, a fegyver pontos paraméterei és hogy milyen engedély került kiadásra, valamint tartalmazza továbbá a tartás célját is.

A törvényi szabályozás szerint a rendőrhatóságnak a nyilvántartás alapján évente legalább egyszer ellenőriznie kell, hogy az illető személy büntetlen előélete továbbra is fennáll-e.

Az airsoft fegyverek a légfegyver kategóriába tartoznak. Ezen fegyverek jellemzője, hogy kivitelezésükben utánozzák a valódiakat, ugyanakkor leginkább műanyagból készülnek, és nem gumi, hanem viszonylag pici műanyag lövedék kilövésére alkalmasak sűrített levegő segítségével.

Ezeket az eszközöket a műszaki paramétereik alapján a légfegyverek kategóriába lehet sorolni. Tartásuk nem engedélyköteles, azonban használatukat szigorú szabályokhoz köti a kormányrendelet. Például csak lőtéren, zárt térben, céllövöldében lehet használni.

Nagy Cintia riporterünk munkáját hallhatja: